Gala premiilor Bogdania, sărbătoare a literaturii române,
Bucureşti, 02 iulie 2021
IONEL N. MARIN, poet, eseist, publicist, editor şi animator cultural de excepţie, s-a născut pe 2 iulie 1954 în comuna Suraia, judeţul Vrancea. A înfiinţat în municipiul Focşani, în luna august 2011 Asociaţia cultural-umanitară Bogdania, a cărei preşedinte executiv este şi în prezent. Între anii 2012-2020, a organizat şi desfăşurat nouă ediţii ale Festivalului-concurs de creaţie literară Bogdania, la care adăugăm şi ediţia a zecea, jubiliară, care ne-a adunat aici la Festivitatea de premiere, nu întâmplător aici la Sala de festivităţi a A.G.I.R, în ziua în care Domnia Sa împlineşte vârsta de 67 de ani, gazdă deosebit de amabilă, fiindu-ne, scriitorul Nicolae VASILE, preşedintele Grupării Literar Ing. Dintr-o grijă deosebită pentru descoperirea şi promovarea tinerelor talente, a organizat şi trei ediţii ale Concursului literar pentru elevi de şcoală gimnazială Bogdania. A realizat volumul ,,Aripi spre zbor. Antologia literară Bogdania, în trei volume, urmând volumul IV. La începutul anului 2013, a înfiinţat Revista de creaţie şi cultură Bogdania, conducând-o ca redactor şef, pe întreaga perioadă de la apariţie. Primul număr tipărit a fost în luna mai 2013. În ianuarie 2018, a fondat Editura Bogdania, pe care o conduce, ca director. Este membru al Ligii Scriitorilor Români şi membru UZPR.
ASOCIAŢIA CULTURAL-UMANITARĂ „BOGDANIA”, fondată și condusă de către poetul Ionel MARIN din Focșani, județul Vrancea, organizează anual Festivalul-concurs internaţional de creaţie literară „Bogdania” ajuns, în acest an, la ediţia a X-a. Parteneri la această ediţie sunt: Cenaclul ,,Literar Ing.” din Bucureşti condus de către Prof. univ. dr. ing. Nicolae Vasile; Liga Scriitorilor Români, preşedinte Al. Florin Ţene, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, preşedinte domnul Doru Dinu Glăvan, Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, preşedinte Prof univ. Liviu George Muha şi Revista de cultură Bogdania, redactor şef Ionel MARIN.
Invitaţi speciali: Florian Laurenţiu Stoica, directorul revistei ,,Independenţa Română-Independenţa prin cultură’’ şi domnul G-ral Emil STRĂINU, scriitor şi specialist international în fenomenele aerospaţiale neidentificate.
Aşa cum aprecia Dr. Michaela Orescu din București, la Gala premiilor Bogdania din anul 2015: „Festivalul BOGDANIA deşi iniţiat în judeţul Vrancea, la FOCŞANI de poetul Ionel MARIN, constituie ecoul naţional, adună sub faldurile sale, condeie din ţară şi străinătate, într-o cunună a valorilor româneşti”. Tradiţia a continuat cu succes şi în acest an, la Festivalul-concurs Bogdania înscriindu-se în competiţie concurenţi din toate județele țării, din București, Republica Moldova, Spania şi Belgia. Cea mai consistent reprezentată, secţiune, secţiunea poezie, cu 81 de participanţi, apoi secţiunea proză scurtă cu 30 participanţi şi 7 participanţi la secţiunea eseu.
Gala premiilor Bogdania constituie o adevărată sărbătoare a literaturii române, participând, deşi suntem în vreme de pandemie, cu bucurie şi interes, tinerii premiaţi, rude ale acestora dar şi personalități marcante ale culturii, numeroși scriitori, artiști, colaboratori şi cititori ai revistei Bogdania. Şi la această ediţie Asociaţia cultural-umanitară Bogdania, revista Bogdania, prin scriitorul Ionel MARIN, a înmânat premii concurenţilor şi de asemenea Diplome de excelenţă şi premii membrilor juriului, partenerilor şi celor mai merituoşi colaboratori din ţară şi din diaspora românească.
Membrii Juriului Festivalului BOGDANIA, pentru ediţia a X-a format din personalităţi ale culturii şi literaturii: Prof. univ. Nicolae VASILE, preşedintele Cenaclului „Literar Ing.” şi al juriului; Alexandru Florin ŢENE, preşedintele naţional al LSR, Ionel MARIN, preşedintele Asociaţiei cultural-umanitare Bogdania; poetul, prozatorul Geo CĂLUGĂRU, membru USR; Adrian-Nicolae POPESCU, poet, prozator, membru UZPR.
În cuvântul distinşilor membri ai juriului, partenerilor, al invitaţilor: G-ral Emil STRĂINU, Doina BÂRCĂ, Geo Călugăru a reieşit în evidenţă faptul că de la an la an vin concurenţi tot mai talentaţi, că Asociaţia culturală Bogdania, scriitorul Ionel Marin depune eforturi susţinute şi obţine rezultate remarcabile în descoperirea şi promovarea de noi talente literare, nu numai prin Festivalul-concurs internaţional Bogdania, ci şi prin Concursul literar pentru elevi de şcoală gimnazială (ediţia a III-a finalizat la 01 iunie 2021), cât şi prin rubrica Debut literar din revista de creaţie şi cultură Bogdania. Domnul CĂLUGĂRU consideră această ediţie, cea mai izbutită de până acum. Cea mai consistent reprezentată, secţiunea poezie, cu 81 de participanţi, reflectă faptul că preţuim şi iubim poezia, regina literaturii. Apreciez nivelul înalt de cunoştinţe şi capacitatea concurenţilor de a se exprima cât mai expresiv şi accesibil, totodată. Există preocupare pentru descoperirea sinelui, şi punerea în relief a acestuia precum şi capacitatea de selecţie a valorilor şi a măiestriei de a le prezenta limpede, autentic.
Domnul Al. Florin Țene, Președintele Național al Ligii Scriitorilor Români, Membru al Academiei Americano Română de Cultură și Știință, neputând să fie prezent a trimis, ca membru al Juriului câteva aprecieri cuprinse sub titlul ,,Când omul sfințește locul și scriitorul Cuvântul”, citit de către Ionel Marin: ,,Dragi colegi, îmi pare rău că nu pot să particip alături de dumneavoastră la această frumoasă sărbătoare când tinerii condeieri prind aripi pentru zborul lor în arealul literaturii române dulce ca mierea din cuvintele limbii noastre. Însă, povara crucii anilor pe care îi port pe drumul Golgotei spre desăvârșire, îmi apasă umerii, împiedicându-mă să fiu alături de voi, să mă bucur de acest eveniment inițiat de inimosul promotor cultural și scriitor Ionel Marin, redactorul șef al prestigioasei reviste BOGDANIA.
De la început doresc să comunic celor care nu au câștigat că, așa cum spunea scriitorul japonez Haruki Murakami: “Nu există literatură perfectă, așa cum nu există disperare perfectă”, gusturile cititorilor se schimbă după epoca prin care trece societatea, ce este acceptat azi, poate mâine cel refuzat să-i ia locul.
Acum, când vă scriu mă gândesc la voi, concurenții Concursului literar la care ați participat, la emoțiile prin care treceți, cu atât mai mari datorită faptului că inițiativa a pornit de la un mare om de cultură din Focșani, orașul care are o bogată istorie:” Din diversele săpături arheologice a rezultat că Focşaniul a fost locuit încă din timpul neoliticului, obiectele descoperite având o vechime de aproximativ 5000 de ani…
Am făcut acest scurt excurs în istoria municipiului Focșani, pentru a arăta că primirea unui premiu din partea unei organizații și reviste din acest oraș nu este mai prejos dacă ar fi primit de o organizație din București, Iași sau Cluj-Napoca.
Am punctat unele evenimente pentru ca voi, tinerii mei colegi, să cunoașteți că scriitorul Ionel Marin, prin acțiunile culturale pe care le organizează, prin ceea ce creează, scrie o pagină nemuritoare în istoria culturii vrâncene și în Marea Enciclopedie a Patriei Limbii Române. Vă felicit și vă doresc călătorie nemuritoare cu Pegas (în limba greacă Πήγασος, Pégasos “puternic”) care a fost, în mitologia greacă, un cal înaripat, fiul lui Poseidon ca zeu al cailor, și al gorgonei Medusa, pe drumul sinuos spre perfecțiune. Fiindcă, “Viața, cum spunea Friedrich-Wilhelm Nietzsche, înseamnă o transformare constantă: în lumină și flacără tot ceea ce suntem și tot ce întâlnim.”
Felicit membrii comisiei de jurizare și le doresc să treacă cu bine peste încercările prin care trecem în această perioadă a epidemiei”.
Membrii Juriului au apreciat obiectiv, cu multă exigență fiecare creație literară (poezie, proză scurtă sau eseu) și în urma evaluărilor au fost declarați premianţi un număr de 34 de concurenți. Domnul Ionel MARIN a înmânat, cu mult drag, distincţiile premianţilor prezenţi la festivitate, pe secţiuni, după cum urmează:
I.Grupa I – tineri între 15-30 de ani
Secţiunea Poezie
Premiul I –GHEORGHE ANA LARISA; Premiul II –VIŞAN RALUCA MARIETA; Premiul III – COCIU LEONID; Menţiuni: Tiron Laurenţa-Laura; Ursachi Maria-Marcela; Toma Flavia-Elena
Secţiunea Proză scurtă
Premiul I – HARAG GEORGIANA; Premiul II – LORINCZ GRETI; Premiul III – MITU GABRIELA CAMELIA; Menţiuni: Matei Bianca; Gherman Raluca
Secţiunea Eseu
Premiul I – IFTIME DANIIL CONSTANTIN; Premiul II – BLÂNDU MARIA; Premiul III – MIRIŢESCU ALEXIA
II.Grupa II – concurenţi cu vârsta de peste 30 de ani
Secţiunea Poezie
Premiul I – STOICESCU ANDREI VIOLETA; Premiul II – MĂLĂIAŞ CRENGUŢA-GABRIELA; Premiul III – ŢĂPLIGĂ-DĂNEŢ DAN MARIAN; Menţiuni: Ninulescu Ana Maria; Dimitriu Viorica-Ionela; Gherase Laurenţiu Cristian; Giurgiu Aurelia Ildiko; Sceglov Olesea
Secţiunea Proză scurtă
Premiul I –VIZITIU PETRONEL; Premiul II – ENCULESCU NICOLETA; Premiul III – COJOCEL RADU; Menţiuni: Stan Mara; Dumitru Doruţa; Pavel Nicolae; Gigîrtu Carmen
Secţiunea Eseu
Premiul I – OLARIU ELENA; Premiul II – CORNELIU ION; Premiul III – ŢĂPLIGĂ-DĂNEŢ DAN MARIAN; Menţiune: Todică Gabriel
Trofeul Bogdania (Marele Premiu) Elevului BOZOMALĂ ŞTEFAN IULIAN de la Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare” din Suceava
Printre premianţi s-au numărat şi concurenţi care lucrează şi au domiciliul în Spania şi Belgia. Dr. Ana Maria Ninulescu a venit din Belgia, la festivitate şi a plecat fericită în seara zilei de 02 iulie 2021. Doamna Stoicescu Andrei Violeta la 3900 de Km. de România regretă că nu a putut fi prezentă la festivitate.
Pentru prima dată domnul Dr. ing. Ovidiu Ţuţuianu a cântat la pian Imnul Bogdaniei, aplaudat de întreaga asistenţă. De asemenea a dăruit o dedicaţie muzicală pe versurile sărbătoritului Dr. Ing. Corneliu Cristescu, născut în aceiaşi zi, de 02 iulie cu poetul Ionel MARIN din Focşani. Domnul Ţăpligă Dan Marian a reamintit că astăzi este şi Ziua Sfântului Ştefan cel Mare şi Sfânt al neamului românesc.
A urmat lansarea volumului de poezie ,,Zâmbetul veşniciei’’, autor Ionel Marin, Editura Bogdania, 2020. Am prezentat convingător aspecte din operă şi din carte. Volumul cuprinde 134 de poezii şi oferă cititorilor tot ce se petrece sub pecetea numită ,,Clepsidra miraculoasă”, această cea mai veche modalitate de măsurare a curgerii timpului şi spre ,,Sfânta…armonie”, idealul autorului, ideal, pe care, prin tot ceea ce spune şi înfăptuieşte, în multiplele sale activităţi, propune ca soluţie înţelegerea, apropierea între oameni, pacea şi armonia.
Poetul Liviu Zamfirescu a citit dedicaţia ,,Aniversări în pandemie” d-lui Ionel Marin, Redactor şef al revistei ,,Bogdania”, pe care o redau întocmai:
Nu e nimic senzaţional
Nu-i printre noi ,,pirania”
Din pandemie spre normal
Premii de la ,,Bogdania”!
Prilej să ne bucurăm
Că mai trăim, că mai iubim
Că-n scris speranţa înălţăm
În adevăr şi în sublime!
Ca un făcut, aniversăm
Şi anii lui Ionel MARIN
Prilej să mai verificăm
De adevărul e şi-n vin?!..
Să-i spunem simplu ,,La mulţi ani!”
Să completăm Cazania
Trăiască-ai scrisului titani
Să crească-n puls ,,Bogdania!”
Poetul Ionel Marin a citit din volum poezia ,,La marginea veşniciei”. Preşedintele Juriului, domnul Nicolae VASILE a dat citire Deciziei nr. 2 a Ligii Scriitorilor Români, semnată de domnul Al. Florin ŢENE, prin care se acordă medalia VIRTUTEA LITERARĂ domnului scriitor Ionel MARIN, semn de preţuire a operei sale literare şi a activităţii depuse în slujba culturii naţionale. Domnul Marin a spus: ,,Să devenim conştienţi că numai prin iubire, cultură şi credință vie putem înălța statui de lumină: vieţii, ţării, planetei noastre”. Doresc să reafirm că toate textele literare trimise la concurs sunt rodul talentului, ale gândirii şi dăruirii. Foarte mulţi participanţi de la celelalte ediţii sunt acum deja autori consacraţi. Vă rog să duceţi mai departe flacăra literaturii și culturii românești. Să deveniţi flacăra renaşterii României. Genialul Mihai Eminescu spunea: ,,Limba română la sine acasă e o împărăţie bogată, căreia multe popoare i-au plătit banii în aur. A o dezbrăca de averile pe care ea le-a adunat în mai bine de o mie de ani, înseamnă a o face din împărăteasă cerşetoare…”.
Și cu acest prilej domnul Ionel MARIN a mulţumit membrilor juriului, în mod special domnului Nicolae Vasile, preşedinte al juriului din ultimii şase ani, asistenţei, premianţilor, concurenților și tuturor celor care sunt aproape și iubesc limba și neamul românesc. Multă sănătate şi spor în realizarea viselor şi idealurilor domniilor voastre.
Prof Geo Călugăru