Gala premiilor Bogdania, ediţia a XII-a, București, 16 august 2023.
Festivalul –concurs internaţional de creaţie literară BOGDANIA, ediţia a XII-a, organizat de ASOCIAŢIA CULTURAL-UMANITARĂ „BOGDANIA” şi de revista de creaţie şi cultură BOGDANIA din Focșani și UZPR, s-a finalizat pe data de 16 august 2023, la sediul AGIR din Bucureşti, într-o atmosferă de prietenie literară şi de aleasă prețuire pentru literatura şi cultura română. La această ediție Asociația cultural-umanitară BOGDANIA a avut ca parteneri: Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România; Liga Scriitorilor din România; AGIR-Cenaclul ,,Literar ing” și Societatea pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina.
Invitați speciali: Ovidiu ZANFIR, secretar UZPR și Florian Laurențiu STOICA, scriitor, publicist, director revista ,,Independența Română-Independența prin cultură”.
Din Juriul Festivalului Bogdania au făcut parte:
– Prof. univ. dr. ing. Nicolae VASILE-președinte juriu, scriitor, publicist, dramaturg, om de știință
– Al. Florin ȚENE-membru, scriitor, critic și storic literar, președintele national al LSR
– Doina BÂRCĂ-membră, poetă, publicistă, secretară a Fundației Literar-Istorică ,,Stoica”
– Maria NICULESCU-membră, poetă, scriitoare, traducătoare
– Ionel MARIN-membru, scriitor, publicist, președintele Asociației cultural-umanitare Bogdania
Domnul Nicolae VASILE, gazda deosebitului eveniment, directorul general al revistei ,,Cronica Timpului”, preşedintele Juriului Bogdaniei, conducătorul Cenaclul ”Literar Ing.” din București a deschis ediţia a XII-a a Festivalului-concurs internațional de creație literară Bogdania şi adresat asistenţei un călduros bun venit și a vorbit de importanța acestui Festival de literatură, găzduit de șapte ani la sediul AGIR. A dat cuvântul moderatorului, domnului Ionel MARIN, preşedintele Asociaţiei şi al Festivalului Bogdania. După un scurt istoric despre Bogdania şi prezentarea partenerilor, invitaţilor şi juriului s-a trecut la discuţii. Tema principală a fost legată de ,,Limba română – comoara sfântă a neamului românesc”.
Au luat cuvântul: Ovidiu Zanfir, Florian Laurențiu Stoica, Geo Călugăru, Gheorghe Țiclete, Corneliu Cristescu, Marin Voican. Domnul Ionel Marin a vorbit despre limba română, coloana infinită a neamului nostru, altarul sfânt din sufletul românilor și prezentat Revista Bogdania, Nr. 109-110, iulie-august 2023. A invitat pe cunoscuta actriță Doina Ghițescu din București să recite din poemul ,,Glorie limbii române prin înțelepciunea ei”, scris de inegalabilul poet Al. Florin Țene și trecut integral în revista Bogdania. Domnul Florian Laurențiu Stoica, președintele Fundației Literar-Istorică ,,Stoika” a oferit domnului Ionel Marin, din partea Fundației o Diplomă de excelență pentru merite deosebite în susținerea și promovarea culturii românești și o sponsorizare pentru revista Bogdania. Domnul Marin a înmânat diplome de onoare, premii și diplome de excelență din partea Revistei de creație și cultură Bogdania și Asociației Bogdania, membrilor Juriului, invitaților de onoare, la numeroși scriitori din țară și diaspora românească, slujitori devotați ai culturii române, identității românești: Ovidiu Zanfir, Florian Laurențiu Stoica, Nicolae Vasile, Doina Bârcă, Alexandru Florin Ţene, Maria Niculescu, Gheorghe A. Stroia, Ioan Raţiu, Stelian Gomboş, Adrian Nicolae Popescu, Cezarina Adamescu, Daniela Vasiloschi, Iuliana Dinu, Vasilica Grigoraș, Ion N. Oprea, Ioan Miclău-Gepianu, Maria Sturdza, Florea Constantinescu, Tatiana Valea, Laura Marin Kohlbaum, Florentina Marin Garcia, Carmen Larisa Kolcsar și mulți alții.
Despre calitatea creaţiilor trimise la Festivalul-concurs internațional literar Bogdania au vorbit elogiativ: Nicolae Vasile, Doina Bârcă, Maria Niculescu și Ionel Marin care a afirmat că la această ediție s-au înscris concurenți din 29 de județe din țară, din Republica Moldova, Italia, Austria, Anglia și Canada. Primesc premii și concurenți din Italia și Canada. A mulțumit membrilor juriului pentru obiectivitate, onestitate şi participanţilor pentru frumusețea şi valoarea textelor trimise la concurs. Apoi a prezentat premianţii competiţiei literare Bogdania şi a înmânat Diplome, premii, cărţi şi reviste tinerilor prezenţi la festivitate.
Lista premianților ediției a XII-a a Festivalului-concurs Bogdania
Grupa I-tineri între 15-30 de ani
Secţiunea Poezie
Premiul I –Doldor Marian
Premiul II –Ilie Raluca
Premiul III –Ursachi Maria Marcela
Menţiuni: – Petra Ana Mirică-Bobit
Secţiunea Proză scurtă
Premiul I – Cristea Jiacomina-Maria
Premiul II –Rotaru Narcisa
Premiul III –Ghiță Darius-Alexandru
Secţiunea Eseu
Premiul I –Chiriac Silvia Leticia
Premiul II – Zidaru Sebastian-Mihai
Premiul III –Mitu Gabriela Camelia
Menţiuni: – Tapaszto Izabella
Grupa II-concurenți peste 30 de ani
Secţiunea Poezie
Premiul I – Gagiu Răzvan
Premiul II – Bologa Nicoleta
Premiul III –Ionuț Pande din Italia
Premiul III –Dragomir Oana
Menţiuni: – Pascariu Cristina Mădălina din Austria
– Steinhagen Carmen Dora
Secţiunea Proză scurtă
Premiul I – Cuțurescu Violeta
Premiul II –Radu Adela Elena
Premiul III –Ardelean Cristina din Canada
Menţiuni: – Silvius Buimistru
Secţiunea Eseu
Premiul I –Chirilă Ionuț-Zaharia
Premiul II –Genes Floriana
Premiul III –Radu Cojocel
Trofeul Bogdania (Marele Premiu): Arhitect Gagiu Răzvan din București.
Premiul revistei de cultură Bogdania concurenților: Mladin Mirela Maiana, Dumitru Vetina, Săcăluș Maria-Carmen și Vizitiu Petronel.
Premiul din partea Societății pentru cultură și literatura română în Bucovina: Casa de poezie ,,Light of ink”, din Suceava, coordonator Prof. Gheorghe Cîrstian, acordat de scriitorul Dr. Adrian Nicolae Popescu, prim vicepreședinte al SCLRB.
Şi anul acesta Vrancea a fost la înălţime!
A obținut trei premii și anume: Elevul Doldor Marian, din com. Nistorești, studenta Cristea Jiacomina-Maria și doamna economist Dragomir Oana, ambele din Focșani.
Tuturor concurenţilor premiați sincere și călduroase felicitări! Toți concurenții participanți sunt învingători și merită respectul, prețuirea și dragostea noastră. Avem tineri talentați, valoroși și dornici de afirmare, să le deschidem larg porțile afirmării, aici în patria natală, frumoasa și inegalabila Regină a românilor. Genialul Mihai Eminescu afirma: ,,Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”. Trăiască în veci de veci Limba Română și Patria Română!
Regalul de muzică și poezie a fost susținut de: Prof. univ. Nicolae Maxim care a cântat la flaut două frumoase melodii, Balada lui Ciprian Porumbescu și o prelucrare folclorică din Chișinău de Vladimir Rotaru; Doamna Corina Vlad Diaconescu la pian două piese printre care superbul cântec ,,Ciobănaș cu trei sute de oi”; Domnul Ovidiu Țuțuianu la pian a prezentat Imnul Bogdania și Marșul Inginerilor; Doamna Iuliana Dinu a citit propria fabulă ,,Vulpea și corbul”. Au recitat din poeziile premiate elevul Doldor Marian de la Colegiul Militar ,,Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc și poeta Doina Bârcă din poezia lui Gagiu Răzvan care a primit Trofeul Bogdania la această ediție. În încheiere domnul Marin a mulțumit juriului, gazdei, tuturor participanților înscriși în competiție, asistenței și tuturor celor ce prețuiesc și iubesc limba română, moștenitoare a limbii dace, amintind de alfabetul dacic care este alcătuit din 23 litere și 150 de caractere. Trebuie să continuăm munca de creaţie pentru că doar prin muncă și creație, ne realizăm visele și ajutăm la creşterea prestigiului literaturii, culturii române și a României în lume. LA MULȚI ANI
Scriitor Ionel MARIN,
Preşedintele Asociaţiei cultural-umanitare Bogdania