Categoria: Bogdania
Data: 23.06.2014
Fara comentarii

SANY2392Festivalul-Concurs Naţional de Creaţie Literară „BOGDANIA”, ediţia a III-a, organizat de Asociaţia Cultural-Umanitară “Bogdania” în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea, s-a încheiat cu Festivitatea de premiere de la GALERIILE DE ARTĂ din Focşani, în ziua de 14 iunie 2014. Evenimentul s-a desfășurat timp de două ore, începând cu ora 11.00, într-o admosferă plăcută şi în prezenţa unei asistenţe selecte alcătuită din scriitori, oameni de cultură, veniţi din Vrancea dar şi din judeţele Buzău, Galaţi, Prahova, Suceava şi din Bucureşti. Din SUA a venit pentru a treia oară Prof. Acad. Cristian Petru BĂLAN, scriitor, critic literar, artist plastic, membru al USR, al ARA dar şi membru de onoare al Revistei de Creaţie şi Cultură ”Bogdania”, în calitate de membru al juriului.

Din juriu au mai făcut parte: Prof. Univ. Nicolae VASILE, poet, scriitor, inventator, Bucureşti – preşedinte juriu; Jurist Ilarion BOCA, poet, publicist; Comandor Av(r) Victor ROTARU, poet, eseist, publicist şi Ing. Ionel MARIN, poet, redactor şef Revista de Creaţie ”Bogdania”, preşedintele Asociaţiei Culturale Bogdania.

În deschidere, după prezentarea juriului şi a invitaţilor de onoare, au vorbit despre eveniment următorii:
– Cristian Petru BĂLAN, care l-a felicitat pe preşedintele Asociaţiei ”Bogdania” pentru efortul deosebit depus pentru organizarea şi desfăşurarea Festivalului-Concurs ”Bogdania” şi a precizat că de la an la an acest festival este mai valoros, încurajând tinerele talente. De asemenea, a vorbit și despre ultima sa carte, “Bagabont pe mapamond”, carte ce prezintă impresiile sale din călătoria în Noua Zeelandă.
Victor ROTARU, fost pilot militar în prezent pensionar, un mare iubitor de poezie şi cântece populare. A citit poezia “Condeie moldave”, şi a îndemnat tinerii să revină în ţară şi să muncească, alături de părinţi şi de strămoşi, pentru viitorul României. De menționat că domnia sa a pilotat 9 avioane, zburând aproape 3000 de ore.
– Constantin MARAFET, poet, prozator, ziarist şi nu în cele din urmă, editor, directorul Editurii ”Rafet”, care a mulţumit pentru invitaţie, subliniând faptul că este foarte important ca un oraş să aibă un festival sau mai multe, deoarece numai prin cultură se poate rezista în condiţiile actuale de criză. L-a felicitat pe poetul Ionel MARIN pentru iniţiativa şi implicarea sa în viaţa culturală a județului Vrancea, şi nu numai.
Gheorghe STROIA, scriitor, poet, publicist, director al Editurii ”Armonii Culturale” a menționat că este fericit că se află, la acest eveniment, alături de oameni valoroşi, dornici să promoveze literatura şi cultura română. A mulţumit domnului Ionel MARIN pentru sprijin şi încurajare şi că acest lucru îl face şi astăzi pentru tinerii talentați din ţară, felicitând pe concurenţi. Apoi a oferit Academicianului Cristian Petru BĂLAN la festivalul ”Bogdania”, două cărţi valoroase, prima, o adaptare completă în versuri a Vechiului Testament aparținând poetului Ioan Ciorca din Cluj şi o Antologie proprie, ambele fiind publicate la Editura ”Armonii Culturale” din Adjud.
– Domnul Ionel MARIN a afirmat că, la această ediţie a Concursului Naţional de Creaţie Literară ”Bogdania”, au trimis creaţii tineri din zece judeţe ale României (Galaţi, Bacău, Suceava, Vaslui, Botoşani, Iaşi, Constanţa, Maramureş, Ilfov, Dolj) şi din Republica Moldova. Vârsta concurenţilor care au participat la cele trei secţiuni: poezie, proză şi eseu, a fost între 17 – 34 ani. Apoi a citit mesajul către concurenţi al Prof. univ. Nicolae VASILE, Preşedintele juriului la această ediţie (acesta fiind prezent la o Consfătuire la Bucureşti): “Dragii mei, la un concurs te înscrii ca să câştigi, nu trebuie să ascundem această pornire a fiecăruia dintre noi! Dar, indiferent, câştigi sau nu câştigi, important este că ne-am ales în viaţă calea creaţiei artistice, în particular, creaţia literară. Creaţia este un atribut al Divinităţii, care din iubire pentru Umanitate…, ne dă o aură divină, dar să nu cădem în trufie, ca Dumnezeu să ne-o ia înapoi, precum ne-a luat şi pe Fiul Său!..”.

Poezia “Creația”, dedicată concurenţilor de către distinsul scriitor și poet Nicolae VASILE, a fost recitată de Ionel MARIN. Mesajul şi poezia au fost aplaudate îndelung de către toţi cei prezenţi.

Toţi membrii juriului au dovedit onestitate şi exigenţă în aprecierea fiecărui concurent.

În urma aprecierilor şi notelor obţinute, au fost premiaţi următorii concurenţi:
SECŢIUNEA POEZIE
1. Marian HOTCA, student, Baia Mare – Premiul I
2. Georgeta-irina RUSU, profesoară, Bacău – Premiul II
3. V-le Daniel BĂRBULESCU, student, din jud. Ilfov – Premiul III
4. Irina RAPCEA, elevă liceu oraş Criuleni, Rep. Moldova – Menţiune
SECŢIUNEA PROZĂ
1. Cătălin ACATRINEI, din jud. Iaşi, Seminar teologic – Premiul I
2. Andeea-Violeta BOBE, studentă, Galaţi – Premiul II
3. David LUCEAC, elev liceu Rădăuţi, jud. Suceava – Premiul III
SECȚIUNEA ESEU
1. Georgeta-Irina RUSU, profesoară Bacău – Premiul II
Marele premiu, Trofeul BOGDANIA, i-a revenit domnişoarei Carmen-Alexandra BURUIANĂ, din com Havârna, jud. Botoşani, elevă la Colegiul Naţional “Grigore Ghica” din Dorohoi, care a obţinut media 10 (zece).

Preşedintele Asociaţiei Cultural-umanitare ”Bogdania”, Ing. Ionel MARIN, a oferit, în semn de preţuire pentru promovarea literaturii şi culturii române dar şi a proiectelor Asociaţiei, diplome de excelenţă următorilor: Prof. univ. Nicolae VASILE, poetul Victor ROTARU, poetul Ilarion BOCA, Prof. dr. Liviu NEDELCU, criticul literar Lucian GRUIA, Ec. Eugenia ENESCU, Editor Constantin MARAFET, Prof. Ion CROITORU, Dr. Adrian POPESCU şi doamnelor Prof. dr. Teodora FÎNTÎNARU şi Prof. Tatiana VALEA.

Diplomă de onoare a primit Prof. Acad. Cristian Petru BĂLAN pentru promovarea imaginii României în lume.

A urmat un recital poetic susţinut de premianţii: Cătălin ACATRINEI şi Carmen-Alexandra BURUIANĂ care a declarat: „ Pentru mine poezia este artă, este suflet, este viaţă. Este primul trofeu pe care-l câştig şi atât succesul cât şi eşecul mă motivează.”

De asemenea, au mai recitat poezii scrise în memoria poetului nepereche Mihai EMINESCU, Prof. Acad. Cristian Petru BĂLAN, ”Odă” şi ”Detractorilor lui Eminescu”, și poetul Victor ROTARU, ”Odă lui Eminescu” şi „Rugă către tineri”.

Elevul Lucian-Dorinel VARDIAN a cântat la pian două piese clasice.

La sugestia domnului Ionel MARIN s-a păstrat un moment de reculegere pentru luceafărul poeziei româneşti Mihai EMINESCU, pe 15 iunie împlinindu-se 125 de ani de la trecerea sa în eternitate.

Domnul Ovidiu Cătălin VÂLCAN a cântat „Dor de Eminescu” şi câteva melodii de muzică folk.
În încheiere domnul Ionel MARIN a afirmat că România va avea continuitate în poezie, literatură pentru că tinerii înscrişi la concurs sunt frumoşi la suflet, au talent, şi toţi merită aplauze.

A mulţumit Centrului Cultural Vrancea pentru colaborare, membrilor Asociaţiei şi întregii asistenţe.

Redacția Revistei ”Bogdania”