Categoria: Uncategorized
Data: 25.06.2014
Fara comentarii

Trofeul Bog. 2014Sâmbătă, 14 iunie 2014, Galeriile de Artă Focșani au găzduit cea de-a treia ediție a Festivalului Concurs Naţional de Creaţie Literară „BOGDANIA”, festival organizat de Asociaţia Cultural-Umanitară ”BOGDANIA”, președinte Ing. Ionel Marin, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea, director Prof. Dr. Liviu Nedelcu.
Ca de fiecare dată, evenimentul s-a bucurat de prezența unor scriitori de seamă din Vrancea, din țară, dar şi din străinătate. Amintesc aici pe Acad. Prof. Cristian Petru Bălan, venit special de la Cicago, poetul Constantin Dușcă, poetul Anton Soare, poeta Rodica Soreanu, poetul și editorul Constantin Marafet, inginerul Sandu Cotea, poetul Victor Rotaru, poetul Gheorghe Suchoverschi, profesor Mircea Paraschiv, scriitorul Gheorghe Stroia, Dr. Adrian Popescu din jud. Suceava și mulți alții.
Moderatorul evenimentului a fost poetul Ionel Marin, preşedintele asociaţiei ,, Bogdania’’ fondatorul şi organizatorul acestui festival.
”Bine ați venit! Ca în fiecare an, Asociația Umanitară Bogdania organizează acest festival adresat tinerilor până la 35 de ani. Anul acesta am avut concurenți de la 17 la 34 de ani, adică elevi, studenți și câțiva absolvenți de facultate. Tineri foarte valoroși pentru literatura română. Permiteți-mi ca în continuare să dau cuvântul invitaților și o să încep cu Prof. Acad. Cristian Petru Bălan” a precizat poetul Ionel Marin în deschiderea cuvântului său.
Academicianul Cristian Petru Bălan și-a început cuvântarea prin a-l felicita pe președintele asociației Bogdania pentru strădania de a organiza în fiecare an acest festival apoi a dat citire câtorva pasaje din ultima sa apariție editorială, ”Bagabont pe mapamond”, carte ce cuprinde impresii din călătoria domniei sale în Noua Zeelandă.
A urmat un moment poetic. Comandor de aviație în rezervă, Victor Rotaru, poet și epigramist din Buzău, membru al juriului, a reciat ”Rugă către tineri” și ”Condeie moldave”.

”Mulțumesc pentru ocazia pe care mi-ați oferit-o de a mă afla astăzi aici lângă prieteni vechi și, cred eu, lângă viitori prieteni. Mă bucur că existați! Dați-mi voie să vă sărut pe suflet! Sper să ne vedem și la anul la ediția a IV-a a acestui festival. Este foarte important ca un oraș să aibă un festival, chiar două sau trei. Niciodată nu sunt de ajuns deoarece consider că în aceste vremuri doar printr-un act de cultură putem rezista. Îl felicit pe domnul Ionel Marin pentru că ” Viaţa asta-i bun pierdut/ Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!/… Mulțumesc! ” a încheiat în ropote de aplauze poetul și editorul Constantin Marafet.
George Stroia, poet și editor al editurii Armonii Culturale din Adjud : ”Mă bucur să mă aflu astăzi aici printre nume valoroase, printre oameni valoroși, dornici să promoveze actul de cultură, pentru că haideți să nu folosim cu sens peiorativ ”românul s-a născut poet” pentru că, da, în sufletul românului există întotdeauna poezie, în viața românului există poezie. Îi mulțumesc și îl felicit pe domnul Ionel Marin care m-a sprijinit și încurajat de fiecare dată, la fiecare poezie pe care am scris-o și văd că același lucru îl face și astăzi cu acești tineri pe care îi încurajează să îmbrățișeze arta scrisului, acțiune pe care tinerii noștri, cu atâta tehnologie, o fac tot mai rar. Să-i încurajăm să aducă în viața noastră și a lor frumosul”. După care a dăruit academicianului Cristian Petru Bălan o carte care se află în curs de omologare la Cartea Recordurilor, este vorba despre prima adaptare completă în versuri a Vechiului Testament. Autorului, Ioan Ciorca din Cluj, i-au trebuit 23 de ani pentru a definitiva această lucrare. Cartea a văzut lumina tiparului de curând la Editura Armonii Culturale din Adjud și trebuie precizat că a fost editată în tiraj limitat, ediție princeps.

A urmat momentul mult așteptat, decernarea premiilor. Au fost acordate premii la secțiunile poezie, proză și eseu și marele premiu, trofeul ”Bogdania”. Așadar: la secțiunea proză, menţiune a luat eleva Rapcea Irina din republica Moldova; locul III de Bărbulescu Vasile Daniel din Baia Mare, locul II Prof. Rusu Georgeta din Bacău și locul I Hotca Marian, student din București.
La Secțiunea proză: locul III a revenit elevului Luceac David din Rădăuți, locul II Bobe Andreea Violeta din Galați și locul I Acatrinei Cătălin, student la teologie.
La secțiunea eseu s-a acordat un singur premiu II profesorului Rusu Georgeta din Bacău.
Marele premiu, Trofeul Bogdania a fost câștigat de eleva Buruiană Carmen Alexandra din Botoșani care a obținut nota 10 de la toți membrii juriului.
Deși aparent firavă, Alexandra s-a dovedit o fire puternică și nu a lăsat emoția să o doboare. A mulțumit juriului și părinților pentru susținere precizând că pentru ea acest premiu înseamnă ”ascensiunea mea în lumea versurilor”. A recitat apoi una dintre creațiile sale și anume ”Tragedia unui artist”. Privind spre stânga îl văd pe tatăl Alexandrei cum încerca să-și ascundă lacrimile de bucurie .

Nu au lipsit diplomele de excelență și de onoare. Au primit diplome de excelență Prof. Univ. Nicolae Vasile, preşedintele juriului, poetul IIarion Boca, poetul Victor Rotaru, Prof. Dr. Liviu Nedelcu, criticul literar Lucian Gruia, Eugenia Enescu, editorul Constantin Marafet, poetul Ion Croitoru, Prof. dr. Teodora Fîntînaru, Prof. Tatiana Valea, poet Adrian Nicolae Popescu și diploma de onoare pentru promovarea imaginii Romaniei în lume a fost înmânată academicianului Cristian Petru Bălan.

În încheierea manifestări publicul prezent a fost delectat cu un moment de muzică clasică prin interpretarea la pian a două piese de către Lucian Vadian și un moment folk susținut de Ovidiu Cătălin Vâlcan, membru al Asociației Bogdania.

Ana Maria Bentea